Namnval

Varje namn har en egen historia och jag har valt dem med stor eftertänksamhet. Kanske de inte gillas av alla men för mig har de en stor betydelse som ger hästen sin speciella identitet.

CRONELDS LOVIKKA - Född 2019

För att hedra Erika Aittamaa, skapare av lovikkavanten, som engagerade nästan alla kvinnor i byn Lovikka, valde jag detta namn. Sen att detta lilla shettisföl nästan ser ut som en blöt lovikkavante när hon är blöt, passar utmärkt bra. 

CRONELDS KULLA - Född 2017
Kulla-Gulla böckerna av Martha Sandwall-Bergström sträckläste jag när jag gick i åk 2 och jag bara älskade dem. Så att något av mina föl skulle få sitt namn från dessa böcker var solklart.

CRONELS JARL - Född 2017                                                                                                                                   Detta fornnordiska namn hade sina första belägg redan på 1000-talet och betyder förnäm, fri man och senare även hövding. En jarl kunde under medeltiden vara kungens närmaste man, så namnet har historiskt påbrå. Kanske känner du till jarlen Birger Brosa, kanske den förste jarlen i Svea rike, eller hans brorson Birger jarl?

CRONELDS IDUN - Född 2016
Idun är ungdomsgudinnan i den nordiska mytologin som förvaltar de eviga ungdomens äpplen. Namnet betyder evig ungdom. Hon är dotter till Oden och Frigg och hustru till skaldekonstens gud Brage. 

CRONELDS HRODNY– Född 2014
Historien bakom detta lite udda namn är att valet blev ett norskt flicknamn då Oddny har tillbringat ett par år där, och det får sätta prägel på detta lilla sto. Det betyder moder oskuld.

CRONELDS GLORIA– Född 2012
Amanda Frick har valt namnet på sin blivande fölunge. Det passar bra för det latinska namnet betyder ära. Det hittades i svensk historia tidigast år 1717. Många kända personer har det namnet, som Gloria Estefan, Gloria Gaynor och flodhästen i filmen Madagaskar.

CRONELDS FRANKA– Född 2012
Den holländska seriefiguren Franka har inpirerat mig till detta namn, hon har en egen dektektivbyrå. Årets representant från Holland i Eurovision hette i år Joan Franka. Namnet betyder "den fria" och dök upp i Sverige på 1700-talet.

CRONELDS ESTRID– Född 2011
Jag valde det fornnordiska namnet Estrid som redan på 1000-talet hittades på en runsten i vårt eget landskap Uppland. Namnet betyder asagud och frid som i sin tur betyder skön eller älskad. Den slaviska prinsessan Estrid blev svensk drottning när hon gifte sig med Olof Skötkonung på 1000-talet.

CRONELDS DRAGON – Född 2010
Det militära temat får fortsätta på fölen i år. Dragonryttarna inom kavalleriet har inspirerat mig till detta fina namn.

CRONELDS CADETT – Född 2010
Adas tidigare söner har ett militärt tema, som General, Admiral och Aragorn, så blev det här en liten en kadett, en officersaspirant inom det marina. Fast jag stavar med C.

CRONELDS BAM BAM - Född 2008
Vi fortsätter på seriefigur/filmtemat och Bam Bam är det lille killen i Fred Flinta. Det var Veronica från Slättens Stuteri som kom med namntipset.

CRONELDS ARRAK - Född 2007
Det här blir den första avkomman med stuterinamnet Croneld, så först ut är Arrak. Detta för han såg lika god ut som en arraksboll!

TIGERLILJA – Född 2005
Ett annat namn var redan uttänkt, men när den här lilla tuffingen stod på sina stadiga ben med kaxig uppsyn passade inte det. Namnet Tigerlilja är valt efter den lilla indianflickan i Peter Pan.

IJOR – Född 2004
Eftersom dottern absolut trodde att storken flugit fel och kommit med ett åsneföl, kallades han ett tag åsnan och till slut blev det Ijor med j – för Ior var redan taget.

LOWA – Född 1990
Jag tog de två första bokstäverna i stoets och hingstens namn och simsala bimblev Loranga och Warrigall till Lowa.

MINETTA – Född 1990
Hjälpte min skolklass 3 till att rösta fram. De fick ge förslag och hela densvarta tavlan blev full av namnförslag på bokstaven m. Sist kvar blev Minetta och det passade bra för hon var mitt första föl, min etta.

Välkommen

Välkommen till www.cronelds.n.nu.

Christina Croneld
070-729 29 65
Norrtälje

flagga.gif
Do you want to read on this site in English?
Now it can be done, thanks to google language tools!
Look here!

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)