SWB - Välj svenskt!

Ett svenskt varmblod (SWB) ska självklart vara förstahandsvalet av stor häst för svenska ryttare på alla nivåer!

minettaport.jpg

 

Min vision när det gäller avel

Först och främst vill jag visa på att stoet jag väljer att sätta in i aveln både är en trevlig individ och är användbar. Så självklart ska hon vara inriden, arbetad på töm och gärna inkörd.

Jag vill få fram en samarbetsvillig och lyhörd häst oavsett vilken nivå den ska användas på. Den ska vara lätt att hantera, vara en trygg kamrat och visa på ett gott lynne. Det är viktigt att bara avla på friska hästar med ovanstående kvalitéer, samt att den ska visa på god hållbarhet. Det svenska varmblodet har goda rörelser, hög ridbarhet och ett trevligt temperament som passar såväl hobbyryttaren och tävlingsryttaren.

På bilden (c): min uppfödning Minetta

 

Tvärtemot aveln på Gotlandsruss, där man vill bevara rasen med långa generationsintervaller så vill man inom SWB gynna avelsarbetet med snabba generationsväxlingar. Detta sker genom att sätta unga utvalda hästar i avel för att genom att få fram bättre individer i varje generation. Detta ska gynna avelsframstegen och förbättra rasen.

Exteriören på det svenska varmblodet (SWB):
”En varmblodshäst som är byggd för att naturligt bära sig i rätt form under ryttare och ha lätt för att utföra det arbete vi begär av den. Den ska vara lätt, högställd och långlinjerad, ha ett vackert uttrycksfullt huvud, ha en väl ansatt hals, välutvecklad manke, liggande bog och något sluttande kors, en stark rygg med bra sadelläge samt nöjaktigt korrekta extremiteter med hovar av god kvalitet. Önskvärd storlek på hingstar 164-170 cm och på ston 162-168 cm”
Läs mer om rasen på: Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen

Mina SWB hästar genom åren:
Det började med det äldre A-premierade stoet Loranga som jag köpte från Erik Andersson i Tvååker. Hon fick ett föl hos mig, Lowa, som belönades med gångartsdiplom på kvalitetsbedömning. Jag köpte senare även Lorangas dotter Lena som jag hade som ridhäst. Mirona var också ett äldre sto som jag köpte in för avel och ridning, hennes dotter Minetta tävlades av nya ägaren på lokal nivå. Numera är samtliga borta av ålderskäl.

SWB ur tiden

pazztellejunii.jpg
PAZTELLE (5) SWB
2004-2013
brun, stjärn, snopp, 162 cm
Uppfödare: Veronica Frick, Slättens Stuteri

Det här fina stoet har jag i hemlighet spanat in på Stuteri Slättens hemsida och nu är hon äntligen här! Hon ska främst användas till ridning. Hon har en fin gammal genuin svensk härstamning och tillhör stostam 5. Paztelle är fölmönstrad, inriden och visades fram på treårstest med 39 p som totalpoäng på gångarterna och 35 p i hoppning. Namnet är en kombination av sina föräldrars namn plus ett t, Pascal + Gazelle = Paztelle.
Tyvärr skade hon sig och finns numera inte i livet.

Modern Gazelle 15244 var ett B-premierat sto på 159 cm som blev 25 år gammal. Hon lämnade 5 avkommor, varav AB-premierade La Petite 22458, Slättens Gazton som både visades fram på treårstest och på kvalitetsbedömning samt helsystern Princess. Gazelle visade på god fertilitet då hon fick alla sina avkommor på ålderns höst, varav den sista vid 23 års ålder.

Fadern Pascal 656 var en A-premierad hingst, som blev hela 27 år gammal, han avslutade sina sista 12 år som "regionshingst" på Ängagården i Bjuv. Bland de främsta avkommorna finns en godkänd hingst, Patrice 719, 1 dressyrdiplom, 1 hoppdiplom och 16 diplomston samt dressyrhästarna Panache och Pirat, båda placerade i svår internationell dressyr.


För fullständig stam och BLUP information, klicka här!

Bilder på Paztelle hittar du här!

 

lenaprem91-web.jpg
LENA 20443

f. 1988 - 2000 mbr, skj, st, snp,vth.frf.vt.bff. 165cm
u. Loranga 13752 e. King´s Bonusxx
Uppfödare: Erik Andersson, Tvååker

Lena köpte jag 1995 av Erik som jag tidigare hade köpt Lenas mamma Loranga av. Jag hade sett henne som åring och sedan dess gått och tänkt på vilken fin märr det var. Nu när Loranga var död ville jag få tillbaka blodet. Hon var en trevlig ridhäst och var väl grundutbildad då hon användes i en ridskola innan hon kom till mig. Vi hade många trevliga ridturer både på volten och i skogen på Vätö.

Hon är premierad med 39 poäng som 3-åring och hade fått två avkommor innan hon flyttade till mig. Hon betäcktes men tyvärr förlorade hon sitt föl efter Cesam i förlossningen och året efter kastade hon efter Silbersee. Så det blev inte fler avkommor.

Avkommor:

Mclean f.92

Lambada f.93

För fullständig stam & BLUP information, klicka här!

 

mirona-web.jpg
MIRONA 18932

f. 1978 - 1994 Brun, stj 159 cm B-premierad
u. Miritza 7977 e. Curacaoxx
Uppfödare: Mia Björklund, Ransta

Mirona köpte jag dräktig 1989, från Salaortens ridskola, där hon hade gått som lektionshäst. Hon var tävlad i lättare klasser, och var en mycket trevlig ridhäst. Hon gillade att både arbeta på volten och komma ut i skogen. Men hon skrämde flera i stallet när de skulle fodra, hon kunde både hota och se farlig ut. Man fick vara mycket tydlig och barsk mot henne, då visste hon precis vad som gällde. Samma sak när man red ut, det räckte att man hade ett spö i handen (men behövde aldrig använda det) så skötte hon sig exemplariskt. Utan spö så ville hon inte gå in på vissa stigar eller hoppa över diken.

När hon fölade så blev hon en ängel, mot alla, både hundar och människor. Hon gick vidare till nästa värld 1994.

Jag visade henne för stamboksföring som 12-åring och hon fick 38 poäng. Min syster Camilla red bruksprovet för jag var höggravid.

Avkommelista:

Mietiz f. 1985

Minetta f. 1990

Ronja f. 1991

För fullständig stam & BLUP information, klicka här!

 

minetta1dag-web.jpg
MINETTA
f. 1990 - 2000 mbr, bläs, 4 vita strumpor
u. Mirona 18935 e. Marino 554
Uppfödare: Christina Croneld

Minetta var en underbar fölunge som var tam redan när hon föddes, tyvärr så blev hon krubbitare redan som 6 månder gammal. Detta blev hon opererad för senare i livet.

Hon såldes som 1-åring till min hovslagare som i sin tur sålde henne vidare efter några år. Jag har haft kontakt med henne och Minetta blev en trevlig omtyckt ridhäst, som tyvärr var olycksförföljd. Hon avled vid 10 års ålder i tarmvred.

Med sin nya ägare tävlade hon i Lätt A dressyr.

Hon är fölmönstrad av Yngve Larsson med 22 poäng.

För fullständig stam & BLUP information, klicka här!

 

loranga90fol-web.jpg
LORANGA 13252 (stoet på bilden)

f. 1977 - 1992 fux, 163cm A-premierad
u. Lucy 7227 e. Gaspadin 499
Uppfödare: Erik Andersson, Tvååker

Loranga köpte jag 1989, då var hon dräktig med Warrigall 560. Jag var nere i Halland med en kompis och letade häst, min kompis köpte en men jag fick inget napp. På vägen hem fick vi motorstopp och blev bärgade tillbaka med hennes häst i hästtransporten. Då fick jag tipset om Loranga som vi åkte och tittade på, jag föll direkt. Så helgen efter bar det av igen, Erik körde halva vägen och vi lunchade och gjorde hästaffär vid rökstenen i Ödeshög.

Hon har lämnat flera fina avkommor och var en mycket trevlig ridhäst. Detta snälla sto blev lite mer avvaktande när hon hade föl vid sidan. Hon ville så gärna ha kvar dem!

Avkommelista:

Hingst f. 81

Hingst f. 82

Linette f. 83

Hingst f. 86

Lena f. 88

Lowa f. 90

Alaska f. 92

För fullständig stam & BLUP information, klicka här!

 

loranga90fol-web.jpg
LOWA (fölet på bilden)

f. 1990 - 2010 svbr, 167cm
u. Loranga 13252 e. Warrigall 560
Uppfödare: Christina Croneld

Lowa var en starkt tjej redan från början, innan hon hade kommit ut ur sin mamma och med bakbenen kvar i henne, så skulle hon resa sig. Hon stod upp direkt på raka ben och tog skydd bakom Loranga. Detta var till en början en skygg ung dam, då hennes mamma vaktade henne men både mule och hovar. Men när hon var avvand och stod ihop med Minetta så kunde jag börja tämja henne. Hon var då mycket ödmjuk och framåt. Lowa såldes som 1-åring till en dressyrryttarinna som fick henne kvalitetsbedömd . Lowa gick vidare till riksfinalen på Flyinge 1994, och visades fram med ytterligare en ny ägare. Hon blev 20 år gammal och fick ett föl, Lennox.

Belönad med diplom som lovande gångartshäst.

Hon är fölmönstrad av Yngve Larsson med 23 poäng.

För fullständig stam & BLUP information, klicka här!

Välkommen

Välkommen till www.cronelds.n.nu.

Christina Croneld
070-729 29 65
Norrtälje

flagga.gif
Do you want to read on this site in English?
Now it can be done, thanks to google language tools!
Look here!

Nyhetsbrev

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)